Web del Club Meccano de Catalunya, La Penya del Cargolet

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

Qui som? História de la Penya del Cargolet- Club Meccano de Catalunya

Correu electrònic Imprimeix

 

Una colla d’afeccionats que coincidien comprant Meccano a Can Darné van decidir cap al 1974 d’unir coneixements, documentació i esforços i constituir La Penya del Cargolet.

 

 

Can Darné, coneguda també com La Casa del Meccano era al carrer de Santa Anna de Barcelona, i els seus aparadors van ser la delícia de molts infants durant molts anys a mes de ser la seu espiritual de la Penya fa ja mes de trenta-cinc anys.

Vam elegir com a primer president en Josep Puigagut, que tant va fer per la penya fins que malauradament ens va deixar. El soterrani de casa seva va ser el nostre primer local de reunió.

La primera exposició que vam fer l'any 1980, era una mica casolana i limitada als membres de la penya pero ens va servir d’assaig general per organitzar el novembre de 1980 la Iª Exhibición de Aficionados en España on van poder se reunir per primer cop afeccionats de tot l’estat. Aquesta exposició va ser el detonant per que un grup d’afeccionats de Madrid s’unissin en una associació que amb els anys va donar origen a la ACEAM. Ambdues associacions hem mantingut des de sempre una enriquidora relació, i un bon grapat de socis ho son d’ambdues entitats. .

Les següents exposicions, ja amb el nom de Exhibició Catalana de Meccano, les vam poder celebrar en locals del centre de Barcelona cedits per entitats bancàries i van representar una explosió de la afecció al Meccano. Hi vam poder rebre desenes de milers de visitants. Desafortunadament aquest éxit nostre va coincidir amb el temps amb la incertesa causada per la desaparició tant de Meccano Ltd a Anglaterra com de PBP, el fabricant barcelonés.

L'any 1988 va marcar la oficialització de la Penya quan tots els socis vam firmar l'Acta de Constitució de La Penya del Cargolet com a Associacó Cultural i la vam inscriure en el Registre Oficial de Associacions de la Generalitat de Catalunya, amb el número 10.652.

Per aquest temps vam passar de reunir-nos al Bar Obón del Passeig de Maragall a tenir un local oficial a la Casa del Mig del Parc de la Espanya industrial. Cap al 1999 ens vam traslladar al nostre local actual a la Ludoteca del Xalet del Clot.

De forma paral·lela, vam entrar en contacte amb associacions d’afeccionats a tota Europa, i des de finals del anys 80 cap exposició catalana hi han mancat representants d’associacions de França, Italia, Suïssa o Anglaterra. La Penya ha estat regularment representada per un o més dels seus membres mes viatgers en les exposicions anuals del CAM (França) el GAMM (Italia), el AMS (Suissa) o les exposicions de Henley-on-Thames o Skegness.a Anglaterra.

El 1990 vam aconseguit de publicar el primer numero del butlletí de la Penya, amb quatre pagines a un sol color. Aviat amb motiu de la publicació de les instruccions per al magatzem robotitzat dels Atserias es va ampliar a vuit fulls. En la actualitat fem el butlletí en color i paper satinat. La periodicitat s’ha mantingut quatrimestral, amb algunes interrupcions.

Des de 1995 la Penya està inscrita a la International Society of Meccanomen, el Club de Clubs.

El 1998 es va exposar a Barcelona de la maqueta en Meccano de la Sagrada Familia feta per l’arquitecte francés Louis Fleck, a la penya ens vam encarregar de contactar amb el Patronat del Temple i obtenir els plànols que vam trametre al Sr Fleck.

Des de 2008 hem adoptat el nom oficial de Club Meccano de Catalunya, mes explicatiu de la nostra vocació, però seguim trobant mes evocador el de La Penya del Cargolet, pel que ens podreu anomenar sempre.

A mes d’organitzar les nostres exposicions hem col·laborat amb altres entitats com la Fira del Modelisme, Maquetisme i Radio Control, i els concursos organitzats primer per el fabricant i mes tard per els successius distribuïdors de la casa Meccano,....

En la vessant divulgativa hem col·laborat en la organització de tallers de Meccano per a infants en diferents casals i esplais..Hem donat conferencies en agrupacions d’ensenyants com Rosa Sensat per tal de donar a conèixer el Meccano com a recurs educatiu..

Coincidint amb la exposició celebrada a Mataró el 2001 amb motiu del centenari del Meccano, el nostre llavors vice-president i avui president Raimon Ripoll va publicar amb el suport de la Caixa Laietana,el seu llibre “Meccano, un joven de 100 años” una historia del Meccano documentada i il·lustrada a bastament. No cal dir que la Penya va estar recolzant l’escriptor, aportant material i fent-li una critica (quasi sempre) constructiva,

El 2010 hem posat en servei la nostre web http://clubmeccanocatalunya.net que ens ajudará a compartir la nostra afecció amb altres clubs de tot el mon i d’ arribar amb mes facilitat als que d’una manera o altre s’interessen pel Meccano.

Vegeu l'album de cartells de les exhibicions organitzades per la Penya

 

 

Inicia sessió

Hem deshabilitat el registre degut per evitar publicitat no desitjada. Disculpeu les molèsties

Si us surt l'error "Invalid Token", netegeu la caché del vostre navegador, refresqueu la pàgina i torneu a intentar l'inici de sessió.