Web del Club Meccano de Catalunya, La Penya del Cargolet

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

Cavallets: (The Making of)

Correu electrònic Imprimeix

No es pot dir que jo sigui productiu en aquesta afició. Els meus cavallets s'han estat gestant durant 16 mesos, de febrer del 2012 fins a setembre del 2013. Al cap de de tots aquests mesos aquest es el resultat.

L'article intenta descriure en qué vaig ocupar tots aquests mesos per acabar amb un model tan esquifit.

 

 

 

 

El model va sorgir de veure a internet diferents models de cavallets de dimensions reduïdes. Cap d'ells incorporava un dispositiu de balanceig, els cavalls eren fixos. I cap era mogut per un motor de corda "Magic". Em va semblar que el "hub disc" (peça 118) m'estalviaria feina, pel que em vaig basar en aquesta peça...

Vaig tenir la previsió de fer fotos de quasi totes les versions intermitges, per el que m'ha semblat interessant d'explicar-ne aqui la evolució. En l'article seguirem de forma independent la evolució dels cavalls, el mecanisme intern, el regulador de velocitat i el tendal.

Feu clic amb el botó dret sobre les fotos i seleccioneu "Veure imatge" per ampliar-les.

Per començar..

El mecanisme

La primera versió, a febrer del 2012 va ser de tempteig, amb les peces 118, i un intent de mecanisme amb unaq transmissio per goma classica i els cavalls penjant d'unes manetes, que funcionaven per fricció sobre una roda amb boixet num 24. Els que conegueu el motor Magic ja suposareu que aixó no podia funcionar.


 

 

 

 

 

 

L'abril del 2013 vaig tenir una idea feliç. Molta de la potencia del motor de corda es perd a la transmissio per goma. Perquè no fer servir una presa directa? Vaig trobar que el pneumátic 142n entrava a pressio sobre la politja de sortida i podia agafat també un boixet sobre un eix.


Aixó va donar lloc a la segona versió. El Motor anava en presa directa i uns pinyons sobre una roda catalina feien anar les manetes dels cavalls. Van sorgir diversos problemes. El sostre no era prou rigid i els engranatges es clavaven de tant en tant. La alçada del mecanisme era massa important. I s'havien de fer acrobacies per donar-li corda, per el que va caldre inventar una extensió de la clau.


La segona idea feliç sobre el motor Magic va ser el descobrir que el pneumatic subjecta prou be el motor, no cal fixar-lo enlloc mes, nomes cal un topall que l'impedeixi de girar. Si fem el tendal desmuntable, será facil treure el motor per donar-li corda.


Solucionar lo dels engranatges va ser mes dificil. Finalment vaig optar per unes palanques a les que una lleva feta amb un disc de 1 1/2" inclinat feia pujar i baixar. A la foto nomes n'hi ha muntdada una.

Pero el mecanisme seguia sent massa alt.. vaig modificar la estructura fent el sostre amb una bigueta circular 143 (la mateixa que abans, pero sense radis) amb un rebaix al centre del sostre on cabria la lleva i em permetria muntar el motor mes baix.

 

 

 

 

 

 

 

Despres d'aixó s'em va acudir que el pes dels cavalls sobre quatre lleves frenaria massa el moviment. Per que no fer que els cavalls oposats vagin sobre la mateixa palanca i s'equilibrin? Quan l'un puja l'altre baixa...Vaig inventar un muntatge en form d'aranya, pero subjectat epr molles no feia la seva funció.

 

 

 

 

Vaig trobar el muntatge de Cardan, ideal per el que volia. El problema va ser encabir-lo dins el forat central. Per al cardan va caldre fer una corbadore de peces. El primer cardan comprenia dos cercles concentrics. Despres vaig veure qye nomes calia el cercle exterior, sobre el que lliscava la lleva. La peça interior del cardan va acabar sent rectangular i mes robusta.

 

 

 

 

 

 

Finalment, com que les puntes de l'aranya  i el tendal s'interferien  amb la biga circular, vaig corbar dues tires de 19 forats i vaig fer una nova anella pel sostre, amb mes diametre. El tendal hi encaixava perfectament. A la foto es pot veure la goma que tendeix a mantenir els cavallets nivellats i la maneta amb la lleva que está fixa a l'eix central.


 

 

 

Tendal
Vaig partir d'una especie de cupula feta amb peces triangulars que d'entrada em va agradar. La primera versió va sortir convexa i semblava un ou de Fabergé, despres vaig aconseguir de donar-li una concavitat. A mesura que el mecanisme interior es feia compacte vaig poder reduir la alçada de les parets laterals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cavalls
El primer model de cavall era una mica massa esquematic. El segon i el tercer eren massa pesants, encara que el tercer ja feia patxoca. En el quart vaig decidir fer nomes la cara exterior del personatge per alleugerir-lo. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reguladors
El motor de corda te bastant mes força quan se li acaba de donar corda que quant fa una estona que funciona, ja que la molla es va destensant. L'acoblament directe fa que el motor giri lent i el model pugui arribar funcionar mes de cinc minuts seguits, pero te tendencia a embalar-se al començament, ja que el regulador intern no arriba actuar perque esta pensat per treballar a mes velocitat. Per aixó vaig començar a pensar en reguladors de velocitat per fricció externs.
El primer girava a la velocitat del model, pel que tot era molt gran. Si l'hagues hagut de fer servir, no se com l'hauria adaptat dins el tendal...

 

 

 

 

 

 

Despres s'em va acudir fer servir un engranatge de 133 dents com a base del model, amb aixó un regulador muntat a la plataforma podría engranar amb aquest mitjançant un pinyó. No sembla una bona solució pero funciona. podeu veure´n les diferents versions, provades sobre un dispositiu de proves tot intentant reduir-ne les dimensions. La idea era posar el regulador a la vista i disfressar-lo com un d'aquells plats voladors per als infants mes petits, que encara no poden pujar als cavalls.

 

 

Inicia sessió

Hem deshabilitat el registre degut per evitar publicitat no desitjada. Disculpeu les molèsties

Si us surt l'error "Invalid Token", netegeu la caché del vostre navegador, refresqueu la pàgina i torneu a intentar l'inici de sessió.