Web del Club Meccano de Catalunya, La Penya del Cargolet

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

Les caixes Meccano numeros 00+ i 1+.

Correu electrònic Imprimeix

 

No, Meccano no ha tornat a les caixes progressives. Tampoc son caixes complementaries. Ni son prototips perduts d'aquells que els col.leccionistes paguen a preu d'or. No trobareu les caixes 00+ i 1+ a cap catàleg ni les podreu comprar per internet. Qué son?

El Sr Harwood en un dels seus tallers de MeccanoCal que primer us presenti el Sr Peter Harwood. Aquest afeccionat anglés, que com a constructor ja ha superat els models d'alt nivell com la maquina de vapor de biga, la grua posadora de blocs, etc., va pensar que calia aprofitar la ilusió que veia en els infants que visiten les exposicions de Meccano que es fan quasi setmanalment en un lloc o altre d' Anglaterra. Per aixó va començar a muntar tallers d'iniciació dins les exposicions.

Les caixes actuals no l'hi servien per la iniciació ja que els seus manuals "pas a pas" nomes poden ensenyar a seguir cegament unes instruccions, i no donen cabuda a la imaginació i la creativitat.

Per aixó va inventar-se una caixa de Meccano, la 00+, formada per peces molt corrents de les que a cap afeccionat amb un minim d'inventari li faría res de despendre's per regalar-les hi a un infant.

La caixa 00+ está formada per les mateixes peces que la caixa 00 de l'any 1928, amb l'afegit de pneumatics per les politges de 25 mm i alguns cargols i femelles mes. El manual esta fet com els d'abans, amb una foto del model i una petita explicació, evitant donar-ho tot mastegat com en els manuals actuals i fent que l'infant hagi de pensar per arribar al resultat. Els models del manual original eren en part del manual de 1928 i en part de collita propia.

Llavors va arribar el nadal de 2008, epoca en que tradicionalment la llista de correu Spanners, (per a afeccionats al meccano de parla anglesa) organitza un mini-concurs de models. Es va proposar als Spanners d' ajudar al Sr Harwood a omplir el seu manual i va ser un éxit sense precedents. Afeccionats de tot el mon, (l'autor de l'article en va ser un) van presentar fins a 95 models de tot tipus, desde humoristics fins petites obres d'enginyeria. El Sr Harwood va poder fer un segon manual, i la 00+ es va convertir en la "caixa" amb el ventall de models mes gran de la historia.

Encoratjat per la rebuda de "caixa" 00+ als seus tallers, l'any seguent el Sr Harwood va voler proposar una caixa mes gran, la 1+. A mes de tenir un ventall mes gran de peces, la caixa recuperava una idea de quan el Meccano no tenia encara plaques flexibles, la de fer servir cartolina retallada per fer la "carrosseria" o embolcall dels models.

El Nadal de 2009 el concurs de la llista dels Spanners va proposar fer models amb el contingut de la caixa 1+. Desafortunadement l'us de la cartolina no va convencer gaire els Spanners, i la majoria van fer servir plaques flexibles (també estava permés). Per aixó el Sr Harwood está ara treballant de valent (2010) per fer el manual de la seva caixa 1+, ja que li cal refer tots els models utilitzant cartolina, i a mes dibuixar-ne plantilles per que els infants puguin retallar-la correctament.

En resum una bona idea pedagógica de la que el Sr Harwood en conserva els drets pero en permet la lliure utilització no comercial. Cal dir que el Sr Harwood no comercialitza aquesta caixa, si no que encoratja a cadascú que en reuneixi les peces pel seu compte.

Si voleu posar aquesta idea en pratica i no sou constructors, caldrá que compreu les peces al detall per internet. A la penya us hi podem asessorar.

En resposta a l'article el Sr Harwood ens ha puntualitzat:

I am happy for anyone to use the 00+ Set and the 1+ Set in any way 
that they choose.  The actual models belong to the individual modellers
of course, but for my part there is no copyright restriction. 
It all started in 1997 when I put the 00+ Set together for my 
grandson, a nice way to introduce the next generation to Meccano as we
know it.
La foto es del Sr Harwood en plena feina al taller que es va fer a la exhibició de 1997 de la West London Meccano Society. Photo - Paul Joachim LRPS

 

Referències:

La pàgina del Sr Harwood a l'ISM amb una introducció de la caixa 00+, els manuals i la llista de peces.

Els models del 00+ presentats al concurs de Nadal de 2008. Els de l'autor de l'article s'els reconeix perque son ...fets per ordinador! ,simplement perque no tenía en aquell moment un Meccano en condicions.

Els models del 1+ presentats al concurs de Nadal de 2009

El manual del 1+, que podeu veure créixer a mesura que el Sr Harwood en va enllestint les págines

 

Inicia sessió

Hem deshabilitat el registre degut per evitar publicitat no desitjada. Disculpeu les molèsties

Si us surt l'error "Invalid Token", netegeu la caché del vostre navegador, refresqueu la pàgina i torneu a intentar l'inici de sessió.