Web del Club Meccano de Catalunya, La Penya del Cargolet

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Trucs i Consells

Aquesta secció es per compartir les idees que us han fet servei en les vostres construccions o en el manteniment de la vostre col.lecció. La secció ès oberta a tothom sense distinció. Envieu-nos un correu amb la vostra idea, escrita en la llengua en que us sentiu mes cómodes . Recordeu que una foto o un croquis valen mes que mil paraules.Per comptar rapidament dents d'engranatges

Correu electrònic Imprimeix

Aquesta es una idea que pot ser útil per als que tingueu molts engranatges no standard que us calgui identificar.

Cal que feu un dispositiu on puguin engranar dos engranatges de diferents mides. Jo vaig fer una mena de tisora amb un eix a cada punta. Un d'els engranatges es el patró i porta una escala graduada de paper, l'altre será el que volem provar.

L'article conte un enllaç on podeu baixar un joc d' escales que només us caldrà retallar.

 

 

Llegiu-ne més...
 

Com corbar i doblegar peces

Correu electrònic Imprimeix

Degut a la qualitat del metall de les peces meccano (recordem que es una joguina), corbar-les sempre ha estat arriscat. Fer-les -hi un doblec les fa irrecuperables. Per aixó molts modelistes eviten corbar les peces, encara que a vegades hi ha bones raons per fer-ho.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Llegiu-ne més...
 

Motor de corda Màgic

Correu electrònic Imprimeix

El Motor de corda Màgic, també conegut com a M1 als manuals dels anys 60, es petit, poc potent i complicat d'adaptar a un model. La politja de sortida semba obligar-nos a fer servir una goma elàstica com a transmissió, la clau de donar corda es petita i fa nosa.. Es un desafiament i en concursos Meccano es habitual trobar alguna prova que el te com a motiu principal. Adjuntem un parell de idees que us poden ajudar a trobar-li mes aplicacions a aquest motor.

Llegiu-ne més...
 

Trinquet de mida reduïda

Correu electrònic Imprimeix

El Meccano disposa de les peces 147a (tinquet) i 148(roda de trinquet) per poder impedir el gir d'un eix en un dels sentits. La Peça 147a, el trinquet necessita fixar-se a una distancia de dos forats de l'eix de la roda 148. Aixó pot comportar massa volum si el muntatge cal que pugui girar sobre l'eix de la roda.

Llegiu-ne més...
 

Noves aplicacions de la peça 212a

Correu electrònic Imprimeix

A més del normal ús de la peça 212a (acoblament de tira i eix en angle) es pot utilitzar per altres funcions fent una petita modificació.

 

Llegiu-ne més...
 

Motor 770 bloqueig interruptor.

Correu electrònic Imprimeix

El fer servir un motor amb portapiles frances ref A770 te alguns inconvenients. Un d'ells es el que l'interruptor es molt facil d'accionar mentre s'está treballant en el model. Tambe pot compromés portar el motor en una bossa de ma i que s'accioni quan estem passant un control de seguretat ....

El truc per evitar-ho es tan senzill que estem segurs que ja s'us haurá acudit. Simplement fixeu una tira de tres forats a l'interruptor. Aixó l'impedirá de moure's cap als costats.

 

Motor de corda Nº 1

Correu electrònic Imprimeix

 

El motor de corda Meccano nº 1 (reversible, es va fabricar desde 1950 fins 1978) pot fer-se servir d'una manera poc convencional. El tambor que porta la molla te un dentat amb el pas Meccano, i permet d' engranar-hi una roda dentada, sempre que no interferim amb el descabdellament de la molla.

El Sr. Geoff Brown, expert en la reparació d'aquests motors, ens ha confirmat que la sobremultiplicació entre el tambor que porta la molla i l'eix de sortida es de 1:42 i també que el nombre de dents del tambor es de 82.

Amb aquesta informació el Sr Pat Briggs va dissenyar un rellotge de sobretaula que es va publicar al Meccano Magazine de Juliol de 1968. La roda d'escapament, a la que cal moure's rapidament perque el pèndol te nomes uns 20 cm, pren la energia de l'eix de sortida del motor, mentre que el moviment de les agulles, mes lent, engrana amb el tambor principal.

Estem segurs de que podreu trobar altres aplicacions a aquesta informació. Cal tenir en compte que el tambor de la molla no es veu afectat per la palanca d'inversió i per aixó sempre gira en el mateix sentit.

 

Peces circulars amb simetria pentagonal

Correu electrònic Imprimeix

Si necessitem repartir regularment cinc forats sobre una circumferencia que giri sobre un eix ens trobarem que  les peces circulars tenen a la seva periferia un numero de forats multiple de 4 o de 6. pero mai múltiple de cinc. Tenim dues solucions.

La solució "seriosa" es comprar la placa frontal de simetria pentagonal que fabrica Exacto a Argentina.

La solució que utilitza peces "de serie"  consisteix en aprofitar el joc dels forats per fer que cinc tires corbes nº 90a formin un cercle de 15 forats, en lloc dels habituals 16. Podem unir-les mitjançant tires de tres forats espaiades regularment a una roda de boixet de 6 forats 24b. Teniu en compte que aquesta solució no serveix com a roda ja que no es totalment circular.

 

Juntes tóriques com a pneumàtics

Correu electrònic Imprimeix

A les ferreteries ben fornides hi venen juntes tóriques de diferents diàmetres i seccions, que son ideals per dotar de pneumàtics de petita secció les politges corrents.

 

Recuperació de peces de ferro

Correu electrònic Imprimeix

Sistema casolá i personal per recuperar peces de ferro Meccano

En primer lloc cal redreçar les peces tortes, refer els angles. Un cargol de banc pot ser molt útil. Les peces molt deformades poden tallar-se a mides mes curtes.

1.- Submergir en sosa caustica (un grapat per 10 litres d'aigua . Cal utilitzar guants. Poden deixa-se les peces submergides el temps que es vulgui, fins i tot anys, no s'oxiden

2.- Rentar amb aigua corrent, aprofitant per eliminarles restes de pintura amb un raspall o un  fregall de níquel.

3.-Si queden restes d'óxid, submergir les peces en salfumant. Recordeu de fer-ho amb guants i a l'aire lliure, el salfumant ataca les vies respiratories.

4.-Rentar amba igua corrent per tal d'eliminar l'acid

5.-Per acabar-les de netejar es poden submergir de nou en sosa caustica, o alcohol metílic (de cremar)

6.-Eixugar-les i submergir-les en una solució fosfatada que comercialitza en dos components la casa Titan.

7.-Deixar que s'assequin be a l'aire. Tal com están poden enmagatzemar-se durant mesos fins que ens proposem pintar-les

8.-Per pintar-les podem penjar-les en suports i fer servir una pistola, o si es una quantitat reduida, pot fer-se servir un corró de goma-escuma.

Les peces zincades o niquelades cal portar-les a un taller de recobriments galvánics, per tal de que ens hi apliquin el tractament corresponent.

 


Inicia sessió

Hem deshabilitat el registre degut per evitar publicitat no desitjada. Disculpeu les molèsties

Si us surt l'error "Invalid Token", netegeu la caché del vostre navegador, refresqueu la pàgina i torneu a intentar l'inici de sessió.