Web del Club Meccano de Catalunya, La Penya del Cargolet

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

Motor de corda Màgic

Correu electrònic Imprimeix

El Motor de corda Màgic, també conegut com a M1 als manuals dels anys 60, es petit, poc potent i complicat d'adaptar a un model. La politja de sortida semba obligar-nos a fer servir una goma elàstica com a transmissió, la clau de donar corda es petita i fa nosa.. Es un desafiament i en concursos Meccano es habitual trobar alguna prova que el te com a motiu principal. Adjuntem un parell de idees que us poden ajudar a trobar-li mes aplicacions a aquest motor.

 

1.- Amb una mica d'imaginació pot acoblar-se directament l'eix de sortida del motor a un eix Meccano, nomes cal fer servir un d'aquests mini-pneumátics moderns, el 140m o bé el 140n , dissenyats per adaptar-se a un collarí o a una politja de 8 mm flexible 23c. Nomes cal que l'adapteu per un dels extrems a la politja del motor i per l'altre extrem al boixet d'un engranatge. Com que el par motor es petit, no hi haurà lliscament encara que utilitzeu la politja flexible 23c

2.- Amb el muntatge anterior el motor queda suportat per l'eix de sortida. No cal que fixeu fort el motor al model, amb uns topalls ben situats podeu deixar el motor lliure, de manera que trobi pel seu compte la posició correcta.

3.- Si us cal una reducció important podeu fer servir com a eix de sortida el de la clau de donar corda. Aquest eix gira entre 40 i 45 vegades mes lent (ho hem calculat a ull, per mes exactitud caldría desmuntar un motor i comptar les dents dels engranatges). Podeu trobar diferents maneres de fixar un eix del model a l'eix de la clau, de secció quadrada. A la foto en teniu una.

Recordeu que el par que dona aquest eix es considerable i aqui una politja flexible lliscaría. Per donar corda al motor nomes cal fer girar l'eix en sentit contrari. No oblideu que aquest eix no donará mes que unes poques voltes, les mateixes que hauràn calgut per donar corda al motor.

Editat: Per tal de completar l'article us recordem que el motor Màgic fet a Espanya als anys 70 (marcat Novedades Poch made in Spain" i amb el limitador de velocitat de plàstic vermell) i  l' anglès (totes les versions fabricades entre els anys 30 i els 70) giren en sentits contraris. Senzillament, la molla está cargolada al revés a la versió barcelonina!

 

 

Inicia sessió

Hem deshabilitat el registre degut per evitar publicitat no desitjada. Disculpeu les molèsties

Si us surt l'error "Invalid Token", netegeu la caché del vostre navegador, refresqueu la pàgina i torneu a intentar l'inici de sessió.