Web del Club Meccano de Catalunya, La Penya del Cargolet

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

Com corbar i doblegar peces

Correu electrònic Imprimeix

Degut a la qualitat del metall de les peces meccano (recordem que es una joguina), corbar-les sempre ha estat arriscat. Fer-les -hi un doblec les fa irrecuperables. Per aixó molts modelistes eviten corbar les peces, encara que a vegades hi ha bones raons per fer-ho.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La casa Meccano ha inclos sempre en els manuals models que fan servir plaques flexibes o tires corbades, i a pesar d'aixó no va donar instruccions de com fer les corbes correctament fins els manuals dels kits militars dels anys 70.


En alguns models de manual , la casa meccano demanava sense avergonyirs'en fer doblecs irrecuperables, pero cal tenir en compte que eren temps en que hi havien revenedors de peces soltes a totes les ciutats importants...Corbatura manual.
Si no hem de corbar mes que unes poques plaques o tires curtes (de metall mes prim) podem fer-ho manualment.
Meccano recomana fer servir un pal d'escombra o un llapis per donar forma les plaques.


A les tires la corbatura tendeix a concentrar-se al punt mes feble que es el forat, per evitar-ho podem fer ajudar-nos amb unes varilles segons la figura.


Per canviar la corbatura de les tires corbades nº 215 podem fer-ho amb un parell de pinces o alicates, cal evitar fef força a banda i banda del forat central, o la peça s'ens trencará per aquest.

Corbatura a máquina
Si volem fer cercles perfectes, o hem de corbar tires llargues o biguetes planes, podem fer-nos una maquina de corbar. Ens caldrán uns corrons de corbar, que podem  comprar per internet per menys de 20 euros, o fer-nos-els fer,i la resta la podem fer amb meccano.

Per corbar una peça amb la máquina cal obrir els corrons de manera que ens entri la peça recta, i anar tancant-los una mica, movent la peça per corbar-la i repetir-ho fins que obtingem el radi desitjat.


La maquina de corbar també serveix per a adreçar, cal procedir també gradualment.

Qui fa models grossos amb moltes peces corbades fa servir corbadores amb motor, com aquest model.

Existeixen corbadores de xapa per llauners, son eines que fan bastant d'embalum i que nomes convenen als que tenen molt d'espai.

Per corbar tires no cal tota la amplada dels corrons i es pot fer una máquina mes estreta, tota Meccano. Com a corrons farem servir acoblaments amb cargols prou curts preque no interfereixin amb la peça a corbar.

Doblegar peces

No es habitual fer un doblec a les peces ja que aquest es irreversible.  Cal dir que podem fer suports en angle molt práctics a partir de peces d'aquelles que surten a totes les caixes i mai fem servir en quantitat, per exemple les tires  amb doble angle 48x o la plaqueta triangular numero 126a.   
Els doblecs cal fer-los fora dels forats i concentrant l'esforç amb precisió sobre una linia. Per aixó cal un motllo d'acer que ens empresoni una part de la peça i contra el que podem utilitzar un cargol de banc o una maça. En Ralph Laughton proposa fer el motllo amb tires de meccano en aquesta foto.


Per doblegar moltes tires, totes pel mateix lloc hi ha qui s'ha fet aquest dispositiu amb meccano. No veiem clar que les frontisses meccano puguin suportar el mal tracte durant molt temps...Als anys 60 Meccano assegurava que les plaques flexibles tipus 194x es podien doblegar i despres recuperaven la forma planxant-les entre dues peces de roba. Si aixó ha estat mai possible nomes ho ha estat amb les peces angleses originals, les fabricades a Espanya eren  molt mes fràgils. A mes el plastic envelleix is es fa fràgil, jo no ho provaria.

Per acabar

En conclusió, si corbem les peces amb cura i paciència podem despres adreçar-les i fer-les servir molts anys. El doblec nomes el farem servir en casos excepcionals, i donant la peça com a perduda. Cal evitar els models de manual que exigeixins corbatures exagerades i doblecs.

 

 

Inicia sessió

Hem deshabilitat el registre degut per evitar publicitat no desitjada. Disculpeu les molèsties

Si us surt l'error "Invalid Token", netegeu la caché del vostre navegador, refresqueu la pàgina i torneu a intentar l'inici de sessió.